Photography by Ingemar Magnusson

Vitbalans ger färgbalans…

Rökgascyklon

En rökgascyklon som är en del av rökgasreningen vid ett av våra mindre värmeverk.

Just nu läser jag till ingenjör inom energi- och miljöprogrammet med inriktning bioenergiteknik. Utbildningen går på Linnéuniversitetet i Växjö. Det är en mycket intressant utbildning, i alla fall så här långt. Ni som känner mig vet att jag brinner för natur och miljö, och att jag har ett stort teknikintresse. Utbildningen har gett lite nya möjligheter även inom mitt fotograferande. Vi är på olika studiebesök ibland, och vid ett sådant tillfälle passade jag på att ta bilden på den här sidan.

På bilden kan du se en rökgascyklon i mitten bakom stegen och “korgen”. Den används för att rena rökgaserna från en del partiklar. Själva pannan ser du som det röda till vänster. Rökgasen försvinner ut genom rören till höger i bild. Just den här pannan är fliseldad, vilket innebär att man använder ett biobränsle (träflis) för att värma vatten till fjärrvärmen i området i närheten.

Bilden är tagen utan stativ och i befintligt ljus, så jag var tvungen att ändra ISO till 900 för att få en stabil och trevlig bild fri från rörelseoskärpa. Vitbalansen är ställd efter lysrörsbelysningen i rummet, vilket resulterar i ett lite dramatiskt och trevligt färgspel mellan den röda pannan och det blå skenet i aluminiumrören i bildens överkant. Det blå kommer av att ett fönster släpper in dagsljus som lyser upp rören och när vitbalansen är satt efter lysrören blir det instrålande dagsljuset ganska blått.

Vitbalansen har jag justerat i Lightroom efter det att jag tagit bilden. Jag fotograferar uteslutande i raw-format och sköter alla sådana inställningar i datorn efter fotograferandet. Det ger stora möjligheter till att få rätt färger eller att justera färgbalansen till en önskad effekt. Området för vitbalansprovet valde jag i det ljusa fältet bakom det runda röret. Efter att ha använt pipetten där, finjusterade jag lite med reglagen i programvaran till jag var nöjd. Jag tycker att resultatet blev en helt ok industribild.

Vitbalans kan rädda många bilder med lustiga färgstick eller ge fina effekter när det önskas. Om du tillhör dem som tar lite bilder utan att justera dem i efterhand i datorn, så kan det vara intressant att kontrollera kamerans olika inställningar. Där brukar finnas flera olika val för just vitbalans. Även enklare moderna kameror brukar ha dessa möjligheter. Lek lite med olika inställningar och se på resultaten, så vet du hur de fungerar när du vill använda dem på riktigt.

Tags: , , , , , ,

Prenumerera på nyheter

Missa inga blogginlägg! Ange din e-postadress här, så skickar jag en uppdatering när något nytt läggs ut här på min blogg. Helt gratis!