Photography by Ingemar Magnusson

Stacka makrobilder för större skärpedjup

Citrine crystals

Råa och oslipade Citriner, ett slags kvarts som ofta slipas till ädelsten för smycken.

Fokusstacka, eller att stacka bilder, ger större skärpedjup i makrobilder. Till mitt förtret är Photoshop inget bra program för ändamålet, men det finns ju alternativ. Dessutom är det enklare än jag trodde från början, fast det tar ju lite tid.

Jag har ganska nyligen börjat utforska möjligheterna med att få bättre, eller större, skärpedjup i mina makrobilder. Som du kanske vet av egen erfarenhet, så är det ett ganska smalt område som verkligen hamnar i fokus under normal makrofotografering. Den teknik som jag börjat använda mig av kallas för fokusstackning eller att stacka bilder. Det innebär att man tar flera bilder på samma objekt fast med en liten förändring i fokusområdet för varje ny bild. Genom att sedan slå samman bilderna i ett redigeringsprogram som Photoshop eller Zerene Stacker, tillverkas en ny och trevlig variant med fokus över ett betydligt större område. Bilden av kristallerna här intill i artikeln, är ett exempel på hur resultatet kan bli vid fokusstackning. Utan att stacka flera bilder, i det här fallet ungefär 15 st, hade skärpedjupet endast nuddat framkanten på den främsta kristallen. Förutom att stacka bilden har jag isolerat den från bakgrunden, men det är något helt annat och är inget man behöver göra för att fokusstacka.

Photoshop eller Zerene Stacker?

Det har varit lite svårigheter med att få Photoshop CC att göra jobbet väl. Så fort jag har fler än 5 bilder att stacka samman till en, får programmet svårigheter att leverera ett godtagbart resultat. På flera bilder har det blivit zoner med oskärpa, trots att jag varit mycket noga med att inte utelämna dessa fokusområden i mina originalbilder. Vid nya försök i ett program som heter Zerene Stacker har resultaten varit mycket bättre. Det är förvånande att ett program som Photoshop inte klarar detta bättre! Jag är annars mycket nöjd med Photoshop CC. Det finns några alternativ till vad gäller programvaror för stackning, men dessa har jag inte provat. Det jag funnit i diverse forum och hemsidor har varit att Zerene Stacker verkar vara ett bra val, och jag kan bara hålla med så här långt. Lite småsaker att ställa in för bästa resultat, men annars bara att köra på.

Teknisk utrustning

Till min hjälp har jag använt mig av en makrosläde för att justera området som ligger i fokus när bilderna tas. Detta är inte en nödvändig utrustning, men helt klart en typisk bra att ha grej. En annan bra teknisk pryl är en fjärr- eller trådutlösare till kameran. Och så ett stativ förstås, men det anade du väl redan. Jag ska ta och beskriva mer i detalj hur jag går till väga i en kommande bloggartikel.

Bilden finns att köpa i olika upplösningar på bl a Shutterstock.
Mina andra bilder på Shutterstock hittar du här.
Vill du köpa andra bilder än mina? Då kan du börja leta här.

Tags: , , , , ,

Prenumerera på nyheter

Missa inga blogginlägg! Ange din e-postadress här, så skickar jag en uppdatering när något nytt läggs ut här på min blogg. Helt gratis!