Photography by Ingemar Magnusson

Mode med nostalgitripp

I lördags var det Nostalgia Festival här i Ronneby. Nostalgia är en imponerande bilfestival med idel veteranbilar och motorcyklar av alla kalibrer. Jag håller som bäst på med att gå igenom alla mina bilder från dagen och återkommer med ett blogginlägg med bilar och andra åketyg om några dagar. Just nu tänkte jag blogga lite om den mycket härliga modevisning som ägde rum på lilla scenen i Brunnsparken under festivalen. I senare inlägg kommer jag att visa lite mer av allt det som festivalen erbjöd i form av bilar, kläder, underhållning och naturligtvis någon publikbild.

20140628__DSC8449: Härlig blå klänning med pinupmotiv och ankare.

20140628__DSC8449: Härlig blå klänning med pinupmotiv och ankare.

Mode från 40-, 50- och 60-talet

Modevisningen på Nostalgia var mycket underhållande och frisk. Den utvalda musiken speglade väl tiden man försökte återspegla och modellerna var mycket duktiga på att ge publiken en underhållande modevisning. Modet under 40-, 50- och 60-talet varierade naturligtvis, men byxor och korta klänningar känner vi alla igen från filmer och, om vi är gamla nog, från tiden det begav sig. Jag pratade lite med Maggie Peterssonn efter första föreställningen. Maggie var modevisningens presentatör och hon är också en känd lokal modeleverantör via Casablanca i Karlskrona. Hon talade om att modellerna inte hade övat sitt nummer innan visningen. Med tanke på hur väl genomför den var hade jag svårt att ta in det, men om du säger det Maggie, då är det så. Eftersom jag inte är så kunnig inom modevärlden, så ska jag inte ens försöka mig på att beskriva allt modellerna hade på sig. Men fotograf är jag så vad vore väl bättre än att låta mina bilder tala om för dig kära läsare, hur denna modeshow såg ut. Lägg på ett rockabillyspår i CD-spelaren så har du lite musikupplevelse också. Om jag har rätt information om klädleverantörerna så ska de vara Casablanca i Karlskrona, Neat Monkey i Karlskrona, Sweet Poison från Stockholm, Örebro och Borlänge samt Daisy Dapper från Stockholm. Så vad stack ut för mig på denna modeshow? Jag tror faktiskt att det var helheten och modellernas glädje. Jag tycker om då man bjuder på sig själv och spelar med i rollspelet. Det kändes lite som att få en nostalgitripp tillbaka i tiden, även fast det mesta troligen var nya kläder direkt från butikshyllan. Lägg till detta de mycket fina frisyrerna, även de tidsenliga, och de fina sminkningarna så får du en helhet som jag gillar. Ska jag hitta något lite som jag inte gillade så får det bli att många av kläderna i showen var direkt från påsen till modellen. Ett ångstrykjärn hade fixat det på någon minut. Jag tror inte att så många i publiken uppfattade denna detalj, för som jag skrev tidigare så var uppträdandet så pass bra att sådana detaljer inte får något större utrymme.

20140628__DSC8862: Tidstypisk frisyr

20140628__DSC8862: Tidstypisk frisyr

Frisyrer

Frisyrerna bidrog mycket till trovärdigheten i modevisningen och de förtjänar nästan en egen liten modeshow. Ett bra exempel ser du på Malin Björk här intill. Malin gav mig en möjlighet att få till den här bilden strax efter första föreställningen, så att jag kan visa er hur en tidstypisk frisyr kan se ut. Tack Malin, du är vacker som ros. (Undrar vad frugan säger nu när jag flirtar med skönheter i bloggen.) Frisyrerna ska enligt de uppgifter jag fått vara verk av Salong Etage från Karlskrona. Jag lägger några modebilder till i slutet av denna blogg och jag uppmanar dig att ta en liten extratitt på frisyrerna. De är verkligen heta och retromoderna. Men vilka kända personer från 40-, 50- och 60-tal känner vi som dåtidens stora stilikoner. Ja under 40-talet var ju Ingrid Bergman en stor stjärna. På 50-talet hade vi personer som Marilyn Monroe, Grace Kelly, Audrey Hepburn och under 60-talet var ju Twiggy, Jackie Kennedy, Catherine Deneuve stora namn. Googla lite på dem så får du se hur de var klädda och vilka frisyrer de hade.

Män och barn då?

Ja hur var det nu, fanns det inget mode för männen och barnen under dessa årtionden? Jo naturligtvis, men det är ju trots allt det kvinnliga modet som utvecklas mest. Även på modevisningen var det män och barn. Och de hade retrolook och snygga frisyrer dagen till ära de också. Jag har lagt några av mina modevisningsbilder lite längre ner så du kan se lite av det som erbjöds under visningen. Jag lägger inte ut alla bilderna här. Det skulle bli tokmycket och alldeles fel, men ett smakprov får du. Så titta och njut. Bilderna är utlagda som ett minigalleri så du får klicka dig fram på de bilder du vill se i större storlek. Som vanligt uppmanar jag dig att tänka på upphovsrätten och att inte “låna” mina bilder utan skrivet tillstånd. Mer Nostalgia-bilder kommer om några dagar. Sköt om dig till dess och du… kommentera gärna, eller dela länken hit på Facebook så att dina vänner får se och läsa de också.

 

Tags: , , , , , , , ,

Prenumerera på nyheter

Missa inga blogginlägg! Ange din e-postadress här, så skickar jag en uppdatering när något nytt läggs ut här på min blogg. Helt gratis!

  • Kan tillägga att vi hade haft en genomgång hur vi skulle gå och att det enda som de skulle tänka på var att bjuda på sig själva. Alla modeller har gått visningar tidigare och är fantastiskt duktiga. Så jag förstår dig att det kan vara svårt att förstå att det gick så bra utan genrep 🙂

  • Tack för din fina ord! Jag är otroligt nöjd med visningen och det kommer bli fler! Mina modeller är fantastiska och kan bara hålla med dig! Kommer dela detta och spara dina bilder! Tack för ett jättefint blogginlägg!

    • Tack själv! Ni gjorde verkligen en underhållande och frisk show. Precis så spontan och fri som den tid ni försökte återspegla.

  • Åh, vad roligt att se lite bilder från showen! Kommer ursprungligen från Karlskrona men bor just nu i Stockholm så missade Nostalgia. Så himla typiskt…

    • Hej Emma! Ja det var en mycket trevlig show. Tack för din kommentar.