Photography by Ingemar Magnusson

Nostalgia, veteranbilar och så mycket mer…

Black Standard 8

Black Standard 8

Årets Nostalgia Festival i Ronneby var den bästa hittills, vädret till trots. För mig var det inte bilarna eller motorcyklarna som var annorlunda mot tidigare år. Nej i år var det en bättre mix av kringevenemang som gjorde att jag gillade evenemanget lite bättre än tidigare. Men det handlar fortfarande om bilar och motorcyklar i första hand och så ska det vara. Dagen blogginlägg visar lite olika bilar och de personer som tagit sig till Ronneby för att tävla eller ställa ut. Jag vet att många av dem har lagt ner massor av timmar och flera liter svett för att få fram de bilar som visades. Många har dessutom lagt ut en mindre förmögenhet på reservdelar, karosser och chassin. Det gäller att brinna för sitt intresse, annars blir det inte mycket av det. Regnet hade öst ner under större delen av natten och morgonen inför utställningen, men stannade av som för att hedra dessa gamla klenoder. Det kom inte många droppar under tiden som festivalen var öppen, men oj vad blött det var på marken. Det var riktigt synd om bilägarna som tvättat och polerat för att sedan komma ut i den lerblandade gräsmattan. Jag tror nog att de flesta var ganska nöjda när det väl var uppehåll och bilarna var på plats. Jag måste bara passa på att gratulera Jeanette Nilsson från Linghem! Hon tog priset för bästa kvinnliga kreation när hon kom i Standard 8 från 1954. Visst förstår man, titta bara på bilden här intill.

Människorna runt omkring

Jag tycker om att titta på alla människor som gör Nostalgia till vad det är. Utan dem hade festivalen inte varit densamma. Jag bara älskar att se alla dessa som klär sig tidsenligt och som bildar ett slags team med sin bil eller motorcykel. Helt makalöst. Tävlingen Concours de Charme är en av eventets stora höjdpunkter då bil och människa tillsammans ska tävla om juryns gunst. Årets vinnare av den tävlingen blev Kent Törnqvist med sin Plymouth Touring Deluxe Sedan från 1939. Grattis Kent! Jag lyckades få en pratstund med vinnarna en stund innan de skulle upp på scenen och träffa juryn. Jag kan förstå att de vann. Ett tvättäkta gangsterpar med matchande klädsel och en superhäftig bil. Eller som Kent sa “Man får väl lära upp den nya generationen till gangster också”, kanske inte ordagrant så du får förlåta mig om det blev fel Kent. Men jag tror inte att vinnaren var helt given. Det fanns gott om tävlande som gjorde mycket bra ifrån sig, men som ABBA sjöng; the Winner takes it all!

Winners of Concours de Charme

Winners of Concours de Charme

Nostalgia och Brunnsparken

Att hålla en festival på en plats som Brunnsparken i Ronneby är en skön mix. Parken med anor från 1700-talet ger den perfekta inramningen till de gamla bilarna. De gamla trähusen och rosenträdgården tillsammans med dammen och parken i övrigt bidrar till att höja kvaliteten på evenemanget avsevärt. Men i år blir det nog lite efterarbete för att få bort bilspår och lerpölar, men det kan det vara värt. Ronneby behöver fler evenemang som lockar folk att besöka oss. En annan intressant sak med Nostalgia är naturligtvis publiken. I år besökte ungefär 8 400 personer evenemanget enligt siffror från arrangören. Inte illa alls. I år var det en mycket bra mix av underhållning i form av modeshow, och uppträdande artister som Cherry Tess och Bottleneck John. Mixen av bilar är minst sagt imponerande. I ena hörnet av parken ser man rader av Corvetter och runt hörnet står gamla godingar som Cadillacs och Triumphs.

Flying Standard 1000cc 2 dörrars sedan med taklucka

Flying Standard 1000cc 2 dörrars sedan med taklucka

Den stora bilparaden

En av årets nyheter var Den Stora Bilparaden vid lilla scenen. Det är tidningen Allers som håller i den här delen och det handlar om ca 15 bilar som tävlar om att vara charmfullast. Under dagen gick juryn runt och utsåg tre bilar som skulle få äran att få bli kallad charmfullast. Tyvärr missade jag stora delar av denna tävling. Det hände ju saker överallt och man kan bara vara på en plats i sänder. Men bilder blev det. Som på årets vinnarbil, en svart Flying Standard 1000cc 2 dörrars sedan med taklucka. Grattis till Håkan Losbrant här i Ronneby! Du kan nu skryta med att ha Sveriges charmigaste bil. Inte illa alls. Tidigare nämnde jag Corvetter, eller hur? I år firar Club Corvette Sweden 40 år som förening och de hade en stor yta av parken att visa bilar på, tjusigt intill en av de gamla villorna i parkens utkant. Corvetterna står för ett modernare och är ett välbesökt inslag på festivalen. Sportbilar går nog hem i alla lägen och jag tror säkert att det finns gott om Corvetteentusiaster i landet som vill se mer av dem.

20140628__DSC8170: Club Corvette Sweden

Club Corvette Sweden

Nästa inslag

Jag tvekar lite om vad jag ska skriva om härnäst. Jag borde fortsätta med mopeder och motorcyklar från Nostalgia, men å andra sidan är det hundutställning i helgen, även det i Brunnsparken här i Ronneby. Och då vill jag ju skriva om det… Suck. Jag tror nog att det får bli Nostalgia en gång till innan hundarna. Till er som gärna ser fina hundar och deras ägare ska definitivt hålla ett öga här framöver. Jag skulle tro att det finns gott om händelser att skriva om. Hundutställningen är i hela två dagar och eftersom jag har hund själv ligger det mig nära. Väl mött nästa gång, och du… kommentera gärna och dela inslaget med dina Facebookvänner. Kanske finns någon du känner på bilderna? Låt dem veta att de finns här.

Tags: , , , , , , , , , ,

Prenumerera på nyheter

Missa inga blogginlägg! Ange din e-postadress här, så skickar jag en uppdatering när något nytt läggs ut här på min blogg. Helt gratis!